• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

10 saugios virtuvės taisyklių gaminant kartu su vaikais

Autorius: Mama.lt
2010-08-20 15:33:00

10 saugios virtuvės taisyklių gaminant kartu su vaikais
Jupiterimages nuotr.
Gaminti drauge su vaikais – malonumas. Bet šio smagaus darbo sūkuryje gali tūnoti daugybė pavojų. Kaip pasirūpinti mažojo virėjo saugumu?

1.    Neleiskite mažyliui gaminti pasilypėjus ant kėdės – vienas neatsargus judesys gali baigtis kritimu ir rimtomis traumomis. Arba pasodinkite jį prie stalo tinkamo aukščio kėdutėje, arba gamybos procesą perkelkite į žemesnę vietą – juk blynų tešlą įmanoma suplakti ir ant grindų padėtame dubenyje!

2.    Neleiskite vaikui liesti maisto gaminimo technikos prietaisų. Ne tik tada, kai jie įjungti, bet ir tada, kai išjungti – jau geriau iš anksto apsidrausti nei rizikuoti, kad mažylis kyštelės pirštus prie elektrinio virtuvės kombaino šiam veikiant.

3.    Peilius padėkite vaikui nepasiekiamoje vietoje. Gaminant drauge šios paprastos taisyklės laikytis gali būti keblu – juk kaskart pasinaudojusi peiliu nepadedate jo atgal, norisi turėti po ranka. Taigi iš anksto pasiruoškite jam vietą ant aukštėliau esančios lentynėlės.

4.    Jei tik galite – gaminkite maistą tik ant tolimesniųjų viryklės kaitviečių.

5.    Puodų ir keptuvių rankenas nusukite taip, kad vaikas jų nepasiektų, neužkliudytų.

6.    Kuo anksčiau pamokykite mažylį, kad virtuvėje nevalia kaišioti pirštų kur papuola – nei krapštinėti pjaustymo lentutės kai mama darbuojasi peiliu, nei liesti puodų (jie gali būti karšti), nei juolab darinėti orkaitės ar mikrobangų krosnelės durelių.

7.    Prieš nešdama kur nors karštą puodą ar dubenį su karštu patiekalu atidžiai apsidairykite, kur yra ir ką veikia mažasis virėjas, kad jis netikėtai neišdygtų tiesiai prieš jus.

8.    Apsidairykite, kur jūsų pagalbininkas šią akimirką, ir tada, kai ruošitės atidaryti karštos orkaitės dureles.

9.    Jei tik galite, aprūpinkite pirmųjų kulinarijos paslapčių besimokantį mažylį saugiais virtuvės reikmenimis: nedūžtančiais indais, rankiniais plaktuvais ir šluotelėmis, ne itin aštriais peiliais suapvalintais galais ir kt.

10.    Jei kai kuriuos indus išplaunate kriauklėje, po karšto vandens srove, įpraskite visada prieš užsukdama čiaupo rankenėlę pasukti ją į šalto vandens poziciją. Tai apsaugos jūsų vaiką nuo nudegimo grėsmės, jei jis ūmai sumanytų pats nuplauti kokią daržovę ar nusiplauti rankas.



Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus