• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kad sumuštinis būtų sveikas

Autorius: Eli.lt
2012-04-25 12:28:00

Kad sumuštinis būtų sveikas
Freedigitalphotos nuotr.

Ko įdėti vaikui ar paaugliui priešpiečiams į mokyklą? Bepigu rudenį, kai ir obuoliukas, ir vos vakar savame darže nuskintas agurkas po ranka. Pavasarį išaušta tikrasis sumuštinių laikas. Kaip padaryti tuos sumuštinius maksimaliai naudingais ir sveikais?

Pradėk nuo duonos. Ji turėtų būti pilnagrūdė, juoda – tokia duona maistingiausia ir tinkamiausia augančiam organizmui.

Dabar – baltymai. Be abejo, visų pirma tai liesa mėsa ar žuvis. Geriau venk riebios, rūkytos mėsos. Idealiai tiks vištos krūtinėlė, tunas, vegetarams ar šiaip besiilgintiems įvairovės, rekomenduojami tofu gabalėliai.

Šiek tiek sūrio. Jis suteikia sumuštiniui ypatingo skonio, papildo jį baltymais ir kaulų stiprumui reikalingu kalciu. Beje, sūris taip pat turi daug riebalų, tad nepersistenk arba rinkis riekeles su sumažintu riebalų kiekiu.

Vaisiai? Kodėl gi ne! Ne tik daržovės, bet ir vaisiai puikiai tinka sumuštiniui. Plonai atpjauta obuolio ar kriaušės riekelė, vynuogių puselės, razinos, džiovintos spanguolės – visa tai sumuštiniui suteiks ypatingų skonio niuansų. Be abejo, jei bijai eksperimentuoti, riekelė agurko ar pomidoro taip pat tiks.

Salotos. Žalios lapinės salotos ne tik pagyvins sumuštinį savo spalva ir išdykėliškai kyšančiais garbanotais krašteliais, bet ir praturtins jį antioksidantais, maistinėmis skaidulomis ir vitaminu C. Sumuštiniams geriausiai tiks špinatų lapeliai (bene maistingiausias pasirinkimas), gražgarstės (atsargiai, jų skonis – specifinis: vieni jį dievina, kiti negali pakęsti, tad iš pradžių pamėgink namuose, ar vaikui patiks), aisbergo salotos (sultingos, maloniai trakšteli sumuštinį kandant).

Gerieji riebalai. Kad viena ant kitos klojamos sumuštinio sudedamosios dalys gerai suliptų, o pats sumuštinis nebūtų per sausas, prireiks ir šiek tiek riebalų. Patogiausias, bet tikrai ne sveikiausias pasirinkimas – majonezas. Tu galite jį pakeisti varškės užtepėlėmis, garstyčiomis, pertrinto avokado tyre (įlašink kelis lašus citrinų sulčių, kad tyrė nepapilkėtų) ar prie paukštienos puikiai tinkančia spanguolių, bruknių uogiene.



Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus