• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Ar verta atsisakyti kai kurių produktų?

2008-10-28 00:00:00

Ar verta atsisakyti kai kurių produktų?

Daugelis moterų laikosi dietų, kurios reikalauja atsisakyti tam tikrų produktų. Tačiau ar toks vienų ar kitų maisto produktų atsisakymas iš tiesų garantuoja gerą sveikatą ir amžinai liekną figūrą?

Mažai angliavandenių

Kam to reikia?

Mažai angliavandenių turinčios dietos yra nekaloringos, jose gausu baltymų, kurie suteikia sotumo jausmą.

Kuo blogai?

Jeigu atsisakysite per daug angliavandenių, galite pajusti energijos stygių. Pakils cholesterolio lygis, be to, per didelis kiekis baltymų apsunkina inkstų veiklą.

Kad išvengtumėte pavojaus

Valgykite angliavandenių perpus mažiau, tačiau visai jų neatsisakykite. Rinkitės rupių miltų produktus, kurie lėčiau virškinami ir ilgiau jausitės soti. Taip pat valgykite daug vaisių, salotų ir daržovių.

Be pieno produktų

Kam to reikia?

Daugelio žmonių organizmas netoleruoja laktozės - piene esančio cukraus. Simptomai: tinimas, pykiniams, pilvo skausmai, dujų kaupimasis.

Kuo blogai?

Pieno produktai - vienas geriausių kalcio šaltinių, todėl atsisakę jų rizikuojate susirgti osteoporoze. Valgant daug pieno produktų nesikaupia riebalai pilvo srityje, todėl atsisakę jų greičiau priaugsite svorio, nei numesite jį.

Kad išvengtumėte pavojaus

Net jeigu pienas jums ne itin priimtinas, egzistuoja jo toleravimo laipsniai. Taigi kasdien stenkitės suvalgyti kad ir po mažą kiekį pieno produktų. Jūsų gydytojas gali atlikti specialų tyrimą, kuris leis nustatyti, ar jūsų organizmas netoleruoja laktozės. Jeigu jums teks tikrai atsisakyti pieno produktų, būtinai vartokite kalcio papildus bei
tokius produktus kaip sojos pienas, riešutai, brokoliai ar konservuota lašiša.

Be kviečių produktų

Kam to reikia?

Kai kurie žmonės netoleruoja kviečių produktų. Tačiau tik vienas procentas serga celiakija - kai netoleruojamas grūdiniuose baltymuose esantis glutenas.

Kuo blogai?

Rupių miltų produktai - duona, makaronai - yra puikus ląstelienos šaltinis, tad jų atsisakę jausite vangumą, užkietės viduriai. Kviečių produktuose gausu ir angliavandenių, antioksidantų bei energiją gaminančių B grupės vitaminų. Tad jų atsisakyti be rimtos priežasties nereikėtų.

Kad išvengtumėte pavojaus

Galite pamėginti savaitę atsisakyti grūdų produktų. Jeigu jaučiatės geriau, verta pasitarti su dietologe. Jeigu nesikreipsite į specialistą, kviečių produktus pakeiskite kitais maistingais grūdais, tokiais kaip ryžiai, kukurūzai, grikiai ar sorų kruopos.

Be riebalų

Kam to reikia?

Viename grame riebalų yra devynios kalorijos, o tai yra daugiau nei baltymuose, angliavandeniuose ar alkoholyje. Tad mažiau valgydama riebalų iš tikrųjų greičiau numesite svorio.

Kuo blogai?

Dietos be riebalų gali sukelti depresiją. Taip pat nukenčia oda - ji išsausėja. Riebalai reikalingi lytinių hormonų gamybai; jeigu vengsite riebalų, gali sumažėti vaisingumas ir seksualinis potraukis.

Kad išvengtumėte pavojaus

Patartina tiesiog valgyti mažiau riebaus maisto, tačiau visai riebalų atsisakyti nereikėtų. Taip pat reikėtų rinktis "sveikus" riebalus, tokius, kaip alyvų aliejus, kuriame gausu nesočiųjų riebiųjų rūgščių, riešutus ir riebią žuvį. Per dieną reikalingas minimalus riebalų kiekis yra apie 25 g.

 

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus