• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Dietos - kelias į nutukimą

Autorius: Milda Kunskaitė, respublika.lt
2009-06-15 12:00:00

Dietos - kelias į nutukimą
respublika.lt nuotr.

Kai kas sako: užtenka pažiūrėti į salotos lapą ir jau tunku. Tai nėra taisyklė, bet žmonių medžiagų apykaita yra skirtinga, dažniausia ją lemia genai. Kai kurie žmonės gali valgyti kaip artojai ir nepriaugti nė gramo, tuo tarpu kitiems kilogramai kaupiasi žaibiškai.

Po dietų tai vyksta dar greičiau. Dar blogiau, kad dėl dažnų dietų gali sutrikti alkio ir sotumo pojūtis.

Visi žino vadinamąjį jo jo efektą: žmogus badauja, paskui priauga svorio, paskui vėl badauja ir galiausiai dar labiau sustorėja... Beveik lygiai tas pats vyksta laikantis dietų, kurių tikslas yra numesti svorio. Priimta manyti, kad jo jo efektas pasireiškia nedrausmingiems, nesaikingiems žmonėms: po dietos, norėdami atsigriebti, jie esą kaip reikiant prisikemša. Bet ši nuomonė yra klaidinga: badaujant organizmas taip persitvarko, kad vėliau net normaliai valgant kaupia riebalus.

Po dietų mums reikia mažiau kalorijų, o jei vis dėlto valgome tiek pat kiek anksčiau, neišvengiamai priaugame svorio. Taigi, dažnai laikydamiesi dietų, patys sutrikdome organizmo veiklą.

Kas susidaro tvirtas taisykles, ką ir kada galima valgyti, ir nebekreipia dėmesio į tai, kada jaučiasi alkanas ir ko išties nori, atpranta įsiklausyti į organizmą, juo nebepasitiki. Sveikas žmogus jaučia, kada yra sotus. Tai yra labai subtili, sudėtinga sistema, nuo skrandžio iki smegenų, su daugybe nervinių mediatorių, išskiriamų virškinamajame trakte ir smegenyse. Tačiau dėl dietų ši tiksliai suderinta sistema sutrinka, žmogus nebeskiria, ar jaučia alkį, ar tik šiaip užsimano ką nors suvalgyti. O nebegalėdamas pasitikėti kūnu, jis paklūsta protui, taisyklėms - užburtas ratas.

Ar įmanoma vėl išmokti jausti organizmo poreikius? Specialistai pataria bent retkarčiais stabtelėti ir įsiklausyti į save. Ar jaučiu, kaip plaka mano širdis? Kaip kvėpuoju? Kokius signalus siunčia mano kūnas? Sveikai maitintis - tai reiškia valgyti išalkus ir tą, ko išties norisi. Taigi dietos yra visiškai nereikalingos. Užuot skaičiavę kalorijas, treniruokime savo pojūčius, įsiklausykime, ką mums sako kūnas. Ir ant svarstyklių lipkime ne dažniau kaip kartą per savaitę - pakaks amžinos kontrolės! Patirtis rodo: svorio greičiau numetama laikantis būtent šių principų, o ne dietų.

Šlamškite be sąžinės graužimo

Visą gyvenimą apsieiti be picos, šokolado, ledų ir keptų dešrelių? Tai ne gyvenimas! Specialistai pataria, kaip maitintis sveikai ir lengvai, neatsisakant mėgstamų skanėstų - tiesiog juos reikia valgyti rečiau, mažesnėmis porcijomis, tinkamu laiku arba sumaniai derinant su kitais.

Kiauliena su bulvėmis, makaronai su sūriu ir padažu, kepta dešra su bulvytėmis - riebalų ir angliavandenių derinys yra skanus, deja, ir “eina į kūną”. Pasinaudokite šia gudrybe: angliavandenių - bulvių, duonos, makaronų, alaus - atsisakykite vakare. Kraujyje labai sumažės insulino, todėl bus intensyviai skaidomi riebalai. Ideali vakarienė: daržovės, salotos plius baltymingi produktai (žuvis, kalakutiena, varškė, sūris, kiaušiniai). Nesveiku deriniu nesimėgaukite dažniau kaip tris kartus per savaitę, kitaip organizmas pripras.

Jei jūsų 70 proc. raciono sudaro natūralūs maisto produktai, galite leisti sau 30 proc. gatavo maisto. Taigi retkarčiais pasimėgauti pica nepakenks. Dar geriau - puse picos su didele (!) porcija daržovių.

Grilyje kepti geriausiai tinka balta mėsa, kalakutiena, žuvis. Sąmoningieji visiškai atsisakys keptų bulvyčių, makaronų salotų ir duonos, vietoj jų rinksis grilyje keptas daržoves, salotas.

Po šventinio kepsnio: stiklinė vandens ir kopūstų sriubos lėkštė turi tik 20 kalorijų ir išjudina medžiagų apykaitą. Jei prisikirtote tiek, kad tai rodo ir svarstyklės, pakaks vieną dieną valgyti tik daržovių sriubas, ir svarstyklių rodyklė grįš prie buvusios žymos.

Čili pipirai skatina riebalų skaidymą, spartina medžiagų apykaitą, kelia kūno temperatūrą, pagrindinę energijos apykaitą padidina iki 2,5 proc.

Prancūziškas ragelis pusryčiams yra tikra kalorijų bomba. Ją neutralizuoti padės natūralūs lieknintojai. Pavyzdžiui, jei prieš valgį suvalgysite pusę greipfruto ar išgersite jo sultis, per metus numesite iki 4,5 kg. Greipfrutai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, neleidžia išsiskirti insulinui, kuris yra riebalų kaupimosi ant klubų “kaltininkas”. Dėmesio, greipfrutas yra nesuderinamas su kai kuriais vaistais, teiraukitės vaistininko.

Alyvuogių aliejus natūraliai slopina apetitą - pilkite jo į kiekvieną salotų dubenį.

Apėmus stresui, smegenys reikalauja daugiau kalorijų, pavyzdžiui, šokolado pavidalu. Jo suvalgius, kraujyje padaugėja nervinių mediatorių serotonino ir dopamino, sukeliančių laimės pojūtį. Idealus “sielos ramintojas” yra kartusis šokoladas. Kadangi jo glikeminis indeksas yra žemas, riebalų voleliais jis nevirsta.

O kaip dėl ledų? Kai kurie gamintojai siūlo 0 proc. riebumo ledus be cukraus, tik, deja, didelio džiaugsmo jie neteikia. Vaisiniai ledai yra geriau už grietininius. Be to, nebūtina sukirsti vis dėžutę, pakaks mažos porcijos.

Galima protingai mėgautis ir senuoju geruoju sumuštiniu, pavyzdžiui, apibarsčius jį susmulkintu laiškiniu česnaku, kurio eteriniai aliejai stimuliuoja medžiagų apykaitą. Idealus sumuštinio pagrindas - rupi ruginė duona.

Naujausiais mokslo duomenimis, gyvulinės kilmės riebalai nėra tokie kenksmingi, kaip manyta iki šiol. Juose yra naudingos riebiosios rūgšties CLA, tačiau dideli jos kiekiai yra nereikalingi. Todėl saliamį valgykite plonytėmis riekelėmis arba be duonos, pavyzdžiui, su daržovėmis.

Jei valgote keptą viščiuką, nulupkite odelę - joje yra sveikatai nenaudingos arachidono rūgšties.
 
Parengta pagal "Respublikos" priedą "Julius/Brigita"
vz24.lt
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus