• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Gražių plaukų dieta

2008-07-25 00:00:00

Gražių plaukų dieta
"Gamma" nuotr.

Vienas iš nemaloniausių reiškinių, prasidedančių kurį laiką pasilaikius drastiškos dietos – kuokštais ėmę slinkti plaukai. Norėdama jo išvengti, prieš pradėdama laikytis dietos ir sudarinėti kasdienį savo valgiaraštį pasirūpink, kad tavo maiste nestigtų medžiagų, ypač reikalingų tavo odai ir plaukams.


1. Vartok pakankamai baltymų

Baltymą sudaro aminorūgštys, būtinos naujų ląstelių gamybai. Kad galėtum didžiuotis vešliais plaukais, organizmui būtinos šios aminorūgštys: cistinas, cisteinas, metioninas, argininas ir lizinas.

Jei ilgą laiką (daugiau nei mėnesį) su maistu negauni pakankamo kiekio baltymų, sulėtėja plaukų augimas, daugiau jų ima slinkti. Todėl mažiausiai 15 proc. dienos kalorijų normos turėtum gauti su baltyminiu maistu: neriebia mėsa, žuvimi, paukštiena, kiaušiniais, pieno produktais, riešutais, grūdais.


2. Angliavandeniai būtini, bet tik geri

Angliavandeniai – energijos šaltinis. Jie skatina įvairių organizmo audinių augimą. Taip pat spartina ir plaukų atsinaujinimo procesus.

Rafinuotas cukrus ir miltai bei jų gaminiai nėra laikomi organizmui naudingais angliavandeniais, taigi jų atsisakydama sveikatai žalos nepadarysi. Tačiau tie angliavandeniai, kurių yra šviežiuose vaisiuose bei daržovėse, laukiniuose ryžiuose, bulvėse ir grūduose – visai kas kita, jų visiškai išbraukti iš kasdieni valgiaraščio negalima.


3. Subalansuotas riebalų kiekis

Nepaisant to, kad riebalus daugelis žmonių linkę priskirti blogiesiems produktams, vis dėlto jų organizmui labai reikia. Ir reikia tiek gyvulinės, tiek augalinės kilmės riebalų. Mat iš vienų gauname omega-6, iš kitų – omega-3 rūgščių, ir abiejų jų mūsų organizmo audiniams labai reikia. Todėl svarbu ne visiškai atsisakyti riebalų, o vartoti jų saikingai bei rinktis sveikesnius – šalto spaudimo nerafinuotą aliejų, natūralų sviestą, be sintetinių priedų, taip pat ne visiškai nuriebalintą pieną, kefyrą, jogurtą.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus