• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kaip išvengti persivalgymo?

2008-07-29 00:00:00

Kaip išvengti persivalgymo?
"Gamma" nuotr.

Teoriškai žmogus turėtų suvalgyti tik tiek maisto, kiek jam būtina. Tačiau realiame gyvenime mūsų porcijų dydžiui kur kas daugiau įtakos turi ne alkio jausmas, o išorinės aplinkybės, socialinės ir kultūrinės normos.

Tiek restorane, tiek parduotuvėje dažnai jums įperšama daug didesnė porcija, nei jums realiai reikėtų. To rezultatas nesunkiai nuspėjamas: dažniausiai suvalgome 2-3 kartus daugiau, nei mūsų organizmui reikia. Ir, aišku, tai – ne į naudą nei sveikatai, nei figūrai.

Pasak mokslininkų, vidutinis statistinis žmogus galėtų pasitenkinti mažesniu maisto kiekiu, jei jo nuolat nesuptų pernelyg didelės maisto porcijos. Įrodyta moksliškai: kuo prieš akis daugiau maisto, tuo daugiau jo ir suvalgoma. Juk tikriausiai ne kartą esate patyrę būseną, kai valgyti, atrodo, visai nenorite, bet akys taip geidžia to gražučio skaniai atrodančio kąsnelio, kad ranka tiesiog nevalingai išsitiesia jo paimti. Pagundos atsisakyti bus lengviau tik tuo atveju, jei atprasite maistą "ryti" akimis ir labiau klausysitės savo organizmo.

Štai ir dar keletas ekspertų siūlomų rekomendacijų, kaip valgant nepersivalgyti:

• Išmokite iš akies nustatyti būtent jums reikalingas maisto porcijas ir nesidrovėkite parduotuvėje ar kavinėje paprašyti, kad maisto įdėtų mažiau. Pavyzdžiui, galite užsisakyti tik pusę porcijos, o jei ją suvalgiusi vis dar jausitės alkana – palepinkite save kokiu gardžiu kąsneliu deserto.

• Namuose stenkitės nevalgyti iš didelių lėkščių ir dubenėlių. Mažesni indai paskatins dėtis mažiau maisto.

• Reguliuokite maisto porcijas, kai valgote namuose. Jei dažnai neatsispiriate pagundai savo pietų ar vakarienės porciją pakartoti, verčiau nestatykite ant stalo bendro indo su maistu – viską iš anksto padalinkite porcijomis.

• Jei tik galite – stenkitės negaminti maisto keliems kartams. Visų pirma todėl, kad pastovėjęs pašildytas maistas nebėra toks vertingas, kaip šviežiai pagamintas, o antra – todėl, kad taip išvengsite pagundos pabaigti maisto likučius ne todėl, kad norite valgyti, o todėl, kad jie nesugestų.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus