• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Saldikliai – išeitis figūra besirūpinančioms smaližėms?

Autorius: Ieva Lekavičiūtė
2011-10-02 11:50:00

Saldikliai – išeitis figūra besirūpinančioms smaližėms?

Saldus maistas daugeliui asocijuojasi su malonumu, pagunda, vilione. Ši pagunda ypač sustiprėja artėjant šaltajam metų laikui, kuomet apima rudeninė depresija ir ieškome būdų pakelti sau nuotaiką. Deja, dažna smaližė atėjus pavasariui būna nemaloniai nustebinta per žiemą suapvalėjusių formų. Gydytoja dietologė Edita Gavelienė pataria, kaip pergudrauti saldėsių trokštantį organizmą.


„Pernelyg didelis saldumynų ir cukraus vartojimas gali turėti neigiamos įtakos ne tik figūrai, bet ir sveikatai. Būtent saldumynų perteklius sukelia tokias problemas kaip dantų ėduonies plitimas, nutukimas ir cukrinis diabetas. Vis dėlto, saldus skonis suteikia malonių pojūčių, galbūt netgi nukelia į vaikystės prisiminimus, todėl žmonės taip mėgsta taisyti nuotaiką skanėstais,“ – sakė ekspertė.


Anot jos, rūpinimasis figūra ir sveikata tikrai nereiškia, jog reikia amžiams pamiršti saldų skonį. Smaližės, nerimaujančios dėl pernelyg didelio kalorijų kiekio mėgstamuose produktuose, gali rinktis gaminius, kuriuose vietoj cukraus naudojami dirbtiniai saldikliai.


„Cukraus pakaitalo privalumas, lyginant jį su įprastu cukrumi, yra tas, kad reikia žymiai mažesnio kiekio saldiklio, norint pajausti analogišką saldumą. Taigi yra suvartojama ir mažiau kalorijų. 1 g. cukraus yra  4 kilokalorijos (kcal), o 1 g. cukraus pakaitalo – 0 kcal.,“ – sakė ekspertė.


Cukraus pakaitalai yra kelis šimtus kartų saldesni už cukrų: pavyzdžiui, šiuo metu Europoje vis labiau populiarėjantis  saldiklis steviozidas yra net 200-300 kartų saldesnis už cukrų ir neturi kalorijų. Saldiklis, išgaunamas iš Pietų Amerikoje augančio Stevios augalo, yra itin populiarus Japonijoje, kur vertinamas dėl natūralios kilmės ir tinkamumo vartoti sergantiems cukriniu diabetu.
Vis dėlto, saldikliai yra dirbtiniai maisto priedai, todėl juos vartojant reikia neviršyti rekomenduojamos paros normos, kuri paprastai yra nurodoma ant produktų pakuočių. Visgi, anot E.Gavelienės, ši norma saldikliams yra gana didelė, todėl tyrimai rodo, jog net žmonės, vartojantys daug jais prisotintų produktų (pvz. sergantys cukriniu diabetu) jos neviršija.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus