• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Širdžiai sveika dieta

Autorius: lsveikata.lt
2010-03-26 09:00:00

Širdžiai sveika dieta
jupiterimages.com nuotr.

Žmonėms, kurių cholesterolio kiekis didelis, didesnė ir širdies ligų išsivystymo rizika. Sveika mityba yra vienas iš būdų sumažinti cholesterolio kiekį ir apsaugoti širdį.

Nors organizmui reikia nedidelių cholesterolio kiekių, gausus produktų, kuriuose daug sočiųjų riebalų arba cholesterolio vartojimas didina MTL (blogojo) cholesterolio kiekį bei skatina aterosklerozinių plokštelių susidarymą arterijose, o tai gali sukelti širdies ligas.

Žmonėms, kurių kraujyje didelis bendras ir MTL cholesterolio kiekis, smarkiai padidėja širdies ligų išsivystymo rizika. Maisto produktų, kuriuose yra mažai sočiųjų riebalų, cholesterolio ir trans-riebiųjų rūgščių kiekis, vartojimas yra svarbus veiksnys mažinant didelį cholesterolio kiekį kraujyje bei mažinant širdies ligų išsivystymo riziką, rašo balancing-meals.suite101.com.

Produktai, kuriuose gausu skaidulų

Tyrimais įrodyta, kad produktai, kuriuose gausu skaidulų, padeda mažinti cholesterolio kiekį kraujyje, ypač jei cholesterolio kiekis yra didelis, taip pat skaidulos gerina santykį tarp MTL ir DTL (gerojo) cholesterolio. Skaidulų daug nesmulkintuose javuose, avižose, sėlenose, miežiuose, pupose ir daugelyje vaisių bei daržovių. Vaisiuose ir daržovėse taip pat gausu antioksidantų, kurie gali sumažinti širdies ligų riziką.

Omega-3 riebiosios rūgštys

Omega-3 riebiosios rūgštys taip pat gali padėti sumažinti cholesterolio lygį ir širdies ligų išsivystymo riziką. Amerikos širdies asociacija rekomenduoja per savaitę valgyti po du riebios žuvies patiekalus (viso 220 gramų). Riebiosios žuvys – ilgapelekis tunas, silkė, skumbrė, lašiša, sardinė ir upėtakis. Kiti puikūs omega-3 riebiųjų rūgščių šaltiniai – daiginti kviečiai, rapsų ir sėmenų aliejus – cholesterolio lygį veikia panašiai.

Mononesotieji riebalai

Nustatyta, kad mononesotieji riebalai mažina MTL cholesterolio kiekį išlaikydami nesumažėjusį DTL kiekį.

Puikus mononesočiųjų riebalų šaltinis yra riešutai, o mokslinių tyrimų duomenys parodo, kad kasdien suvalgant vidutiniškai po 30 gramų riešutų sumažėja rizika susirgti širdies ligomis. Kiti mononesočiųjų riebalų šaltiniai yra alyvų aliejus, alyvos, moliūgų sėklos ir avokadai.

Produktai, kurių reikėtų vengti ar vartoti saikingai

Kūnui riebalai būtini, todėl riebalų maiste atsisakyti negalima. Tačiau reikėtų rinktis sveikus riebalus. Amerikiečių mitybos gairėse nurodyta, kad bendras riebalų kiekis maiste turėtų būti nuo 20 iki 35 procentų visų dienos kalorijų. Produktai, kuriuose gausu cholesterolio – pienas, kiaušiniai sūris ir mėsa – neturėtų būti išbraukti iš vartotinų produktų sąrašo, bet jų turi būti vartojama saikingai. Gruzdinto maisto derėtų apskritai vengti, nes gruzdinimo būdu paruoštuose patiekaluose gausu trans-riebalų.

Širdžiai sveika dieta yra labai svarbi, tačiau siekiant sumažinti cholesterolio lygį ir apsaugoti širdį, ne mažiau svarbus ir kūno svorio mažinimas bei kokia nors fizinė veikla.
 
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​
Gairės: MTL DTL

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus