• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Trichineliozė: kaip jos išvengti?

2009-06-15 12:30:00

Trichineliozė: kaip jos išvengti?
Jupiterimages nuotr.

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Ukmergės skyrius informavo Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centrą prie Sveikatos apsaugos ministerijos apie trichineliozės židinį Ukmergės rajone. Šių metų birželio 11 d. duomenimis, trichinelioze serga 17 žmonių. Sveikatos apsaugos ministerija ragina laikytis sveikatos saugos rekomendacijų. Įtarus, kad asmuo gali sirgti trichinelioze, patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją. Diagnozė nustatoma atsižvelgiant į būdingus ligos požymius, epidemiologinius duomenis, atliekami kraujo serologiniai tyrimai.

Židinio epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad infekcijos šaltiniu galėjo būti šerniena, kurią ligoniai vartoja nuo gegužės mėn. 15 dienos. Informacija apie trichineliozės židinį perduota Ukmergės rajono valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai. Iš židinio paimti įtartini maisto produktai ir išvežti tyrimams į Nacionalinio maisto veterinarijos rizikos vertinimų instituto laboratorijos departamentą.

Kasmet pasaulyje užregistruojama apie 11 milijonų žmonių, sergančių trichinelioze. Lietuvos medicininės statistikos duomenimis, kasmet trichinelioze serga kelios dešimtys žmonių. Sergamumo statistika tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje nuolat kinta. Tai priklauso nuo maitinimosi įpročių, mėsos paruošimo būdo, nuo ligos diagnostikos, registracijos, žmonių žinių apie šią ligą bei jos profilaktiką.

Lietuvoje sergamumas šia parazitine liga nuolat mažėja. Per 1999-2008 m. užregistruoti 359 žmonių trichineliozės atvejai ir 108 židiniai. Sergamumo trichinelioze rodiklis sumažėjo nuo 0,17 iki 0,12 atvejų 10000 gyventojų. Modernių skerdyklų kūrimasis, pagerėjusi mėsos kontrolė - tai pagrindiniai faktoriai, kurie nulėmė kiaulių, o tuo pačiu ir žmonių trichineliozės mažėjimą.

Židinių epidemiologinio tyrimo analizė rodo, kad žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per infekuotą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. Net 58 proc. visų židinių įvyksta dėl namų ūkyje užaugintų infekuotų kiaulių mėsos, kuri nebuvo tikrinta dėl trichineliozės, apie 8 proc. - dėl turgavietėse nelegaliai pardavinėjamos ar šalia turgaviečių pirktos nepatikrintos mėsos, apie 8 proc. - dėl infekuotų šernų mėsos, naudojamos maistui ir 24 proc. protrūkių priežastis lieka neišaiškinta - tai dažniausiai po vieną susirgimą registruojami židiniai, arba židiniai, kuriuose ligoniai slepia duomenis apie galimą trichineliozės infekcijos šaltinį.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus