• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Ar žinote, ką valgyti paūmėjus...

Autorius: lsveikata.lt
2010-03-09 14:00:00

Ar žinote, ką valgyti paūmėjus...
jupiterimages.com nuotr.
 ...skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei, lėtiniam gastritui, padidėjus sekreto rūgštingumui.

Draudžiama valgyti:
ruginę ir kitokią šviežią duoną, koncentruotus sultinius, barščius, šiupinius, keptus ir aštrius patiekalus, rūkytus, marinuotus ir sūdytus gaminius, kietai išvirtus ir keptus kiaušinius, baltagūžius kopūstus, agurkus, ridikus, ridikėlius, rūgštynes, špinatus, svogūnus, pupeles, grybus.
Sveika valgyti: padžiovintą kvietinę duoną, sausą biskvitą, sausainius, kruopų ir pertrintas daržovių sriubas, virtą neriebią mėsą, nuluptą žuvį, pieną, grietinėlę, nerūgštų kefyrą, varškę, saikingai - grietinę, pertrintas košes, bulves, morkas, burokėlius,pertrintus saldžius vaisus bei uogas.
Dietologo patarimai. Negalima valgyti žalių, nepertrintų vaisių ir daržovių. Geriausia valgyti virtą, šutintą arba pertrintą maistą. Tik jokiu būdu ne keptą. Esant nestipriam paūmėjimui, galima kartais pasimėgauti apkeptais, bet nepaskrudintais patiekalais.
 
...lėtiniam gastritui, sumažėjus sekreto rūgštingumui

Draudžiama valgyti: ruginę ir kitokią šviežią duoną, pieniškas, žirnių, pupelių sriubas, riebią mėsą, žuvį, kietai išvirtus kiaušinius, svogūnus, ridikėlius, saldžiuosius pipirus, agurkus, česnakus, rūkytus ir sūdytus gaminius, marinatus, konservus, aštrius ir riebius patiekalus, garstyčias, krienus, pipirus, turinčius storą žievelę vaisius ir uogas.
Sveika valgyti: padžiovintą kvietinę duoną, daržovių nuovire arba liesame mėsos ar žuvies sultinyje išvirtas sriubas, įvairių kruopų (išskyrus kviečius) košes, virtus makaronus, bulves, aguročius, morkas, burokėlius, žiedinius kopūstus, petražolių, krapų, salierų lapus, kefyrą, pasukas ir kitus rūgštaus pieno produktus.
Dietologo patarimai. Ši dieta tinka esant nestipriam gastrito paūmėjimui. Šiuo atveju galima valgyti ne tik pertrintą ir virtą maistą, bet ir apkeptą ar net keptą. Daržoves geriausia pertrinti arba labai smulkiai.
 
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus