• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kaip nesusirgus išgyventi iki pavasario?

Autorius: Moters savaitė, freedigitalphotos.net
2012-10-01 13:29:00

Kaip nesusirgus išgyventi iki pavasario?
Išlikite gyvybingi
 Ar pastebėjote, kad atvėsus orams vieni žmonės „pasigauna“ kiekvieną infekciją ir savaitėmis nesikelia iš lovos, o kiti tiesiog spinduliuoja energija ir gera savijauta? Visa tai priklauso nuo žmogaus imuninės sistemos. Kad vėliau nereikėtų leisti pinigų vaistams nuo peršalimo, pasirūpinkite reikiamais vitaminais ir sustiprinkite imuninę sistemą dar prieš ateinant drėgniesiems ir šaltiesiems sezonams.

Kad išliktumėte sveiki ir natūraliai kovotumėte su bacilomis, būtina pagerinkite baltųjų kraujo kūnelių, dar vadinamų T limfocitais arba T ląstelėmis, būklę. Būtent šios ląstelės kovoja su kiekviena į organizmą patekusia bacila ar mikrobu dar prieš prasidedant slogai ar kosuliui. Kad T-limfocitai dirbtų visu pajėgumu, organizmą reikia aprūpinti būtiniausiais vitaminais.

Valgykite, gerkite ir būkite sveiki

Jei norite išlaikyti stiprią imuninę sistemą visą žiemą, valgykite subalansuotą maistą ir jokiu būdu nepraleiskite valgių. Papildykite valgiaraštį produktais, kuriuose gausu antioksidantų, tokiais kaip apelsinai, žemuogės, kiviai, brokoliai, morkos ir kopūstai. Šiuose produktuose gausu ne tik antioksidantų, bet ir vitaminų C, A ir E, o jie, pasak ekspertų, itin svarbūs žmogaus imunitetui.

Dar vienas paprastas būdas organizmą papildyti antioksidantais – gerti daug žaliosios arbatos. Rytų šalyse žmonės reguliariai geria arbatą ir neabejoja, kad tai jų ilgaamžiškumo paslaptis. Pabandykite per dieną išgerti bent po vieną žaliosios arbatos puodelį.

Papildai ir imuninė sistema

Dauguma žmonių imunitetą stiprina reguliariai vartodami aukštos kokybės vitaminus. Jei jau nutarėte gerti vitaminų kompleksą, atkreipkite dėmesį, kad jų sudėtyje būtų minėtųjų C, A ir E vitaminų. Kita vertus, ekspertai siūlo kaip įmanoma daugiau vitaminų „susirinkti“ su maistu, mat vitaminų perteklius organizme toks pat pavojingas, kaip ir jų trūkumas. Taigi gerdami papildus, paisykite dozių.

Žiemą labai svarbu valgyti daug ir sočiai

Kol saulė skaisčiai šviečia, o oro temperatūra aukšta, norisi atsigaivinti egzotiniais vaisiais, daržovėmis ir kitais užkandžiais, bet kai tik aplink darosi pilka ir niūru, kaipmat užsigeidžiame keptų bulvyčių, pudingų, pyragų ar šokolado. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, kad žiemą mityba turėtų būti kur kas visavertiškesnė ir įvairesnė nei vasarą. Taigi, ką valgyti, kad būtume sveiki? Vitaminų gausu ne tik vasaros sezono daržovėse, bet ir ryžiuose, bulvėse, moliūguose bei pupose. Jeigu dar vasarą atsargai užšaldėte sodo daržovių ar uogų – turite puikią vitaminų dozę organizmui. Šaldytose daržovėse išsaugomi bene visi vitaminai ir mineralinės medžiagos.

Vitaminas D atšalus orams

Mokslininkai įrodė, kad imuninės sistemos infekcijas naikinančių T ląstelių aktyvinimui reikia vitamino D. Kai kraujyje trūksta vitamino D, jos tampa pasyvios ir nepastebi galimos infekcijos. Didžiąją dalį vitamino D žmogaus organizmas pagamina tuomet, kai būna saulėje. O ką daryti žiemą, kai kiekviena diena darosi vis tamsesnė? Šiuo atveju daug vitamino D turėtumėme gauti su maistu. Jo yra pieno produktuose, margarine, kiaušiniuose, riebioje žuvyje – lašišoje, silkėje arba skumbrėje.

Išlikite gyvybingi

Kad išliktumėte sveiki ir gyvybingi visą žiemą, svarbu sumažinti menkos maistinės vertės produktų, tokių kaip traškučiai, šokoladas bei pyragai, vartojimą arba keisti juos maistingais ir vitaminų gausiais produktais. Valgykite daug sriubos, daržovių troškinių, gerkite daug skysčių, bet venkite alkoholio ir sutiksite pavasarį sveiki ir žvalūs.


Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus