• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kaip maitintis bėgiojantiems, kad treniruotės būtų efektyvios?

Autorius: Shutterstock nuotr.
2017-09-10 11:00:00

Kaip maitintis bėgiojantiems, kad treniruotės būtų efektyvios?
Kasdien sportuojantiems itin svarbi subalansuota mityba, aprūpinanti organizmą visomis būtinomis maistinėmis medžiagomis. Juk kasdieninių treniruočių tikslas – sustiprinti sveikatą, o ne pakenkti jai. Dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė pataria, kaip teisingai maitintis bėgiojantiems, kad sveikata būtų puiki, o treniruotės – efektyvios.

Angliavandenių svarba

„Užsiimant ištvermės reikalaujančiu sportu, pavyzdžiui, maratono bėgimu, išeikvojama labai daug angliavandenių, todėl reguliariai bėgiojant racioną reikia papildyti grūdinėmis kultūromis, krakmolingomis daržovėmis ir vaisiais, kurie suteikia organizmui reikiamą angliavandenių kiekį ir padeda palaikyti reikalingas glikogeno atsargas kepenyse, ypač atstatant praėjusios dienos treniruotės glikogeno atsargų netektį“, - primena gydytoja-dietologė.

Anot jos, kiekvienas aktyviai sportuojantis žmogus angliavandenių turėtų suvartoti bent 5 g/1 kg kūno svorio. Jei treniruojatės per dieną trunka ne valandą, o dvi ir daugiau, ši rekomendacija padidėja iki 8–10 g/ 1 kg kūno svorio. „Taigi, maratonininkai privalo gauti apie 500-600 g angliavandenių kasdien, o jei būtina, ir dar daugiau. Angliavandeniai būtini tam, kad suteiktų energijos, kad nejustumėte lėtinio nuovargio“, - pastebi L. Romeraitė- Kuklierienė.

Nors tikslų mitybos planą galima sudaryti tik individualiai, yra keletas ir bendrų mitybos taisyklių. Pavyzdžiui, atletai 60 proc. ir daugiau dienos energijos turi gauti iš angliavandenių, ypač jei treniruočių trukmė viršija 2 valandas ir bendras energijos suvartojimas yra apie 3000 kcal per dieną ar mažiau. Su maistu per parą gaunant 4000-5000 kcal, angliavandeniai gali sudaryti ir 50 proc., svarbu jų gauti pakankamai – 400-600 g per dieną. Riebalai turėtų suteikti 20-35 proc. bendro energijos poreikio. Baltymai – apie 15 proc. bendro dienos poreikio. Riebalų poreikiui patenkinti, rekomenduojama rinktis mononesočiųjų riebalų šaltinius, pavyzdžiui, alyvuogių, rapsų aliejų, o sočiuosius (gyvūninės kilmės) ir transizomerinius riebalus (margariną, konditerijos gaminius, daugumą pusgaminių, „greitą maistą“) reikėtų riboti.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Rūbų pirkimas internetu