• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

10 būdų sumažinti vėžio riziką

Autorius: Laura Mureikaitė, Moters savaitė
2012-06-25 11:48:00

10 būdų sumažinti vėžio riziką
Šiuo metu egzistuoja daugiau nei 100 vėžio rūšių. Skaudžiausia rykštė vyrams – plaučių, kepenų, skrandžio ir žarnyno vėžys. Moteris dažniausiai pakerta krūties, plaučių, skrandžio, žarnyno ir gimdos kaklelio vėžys.

Žiniasklaidoje kone kasdien sumirga žinučių apie nuolat atliekamus mokslinius tyrimus, kaip vieni ar kiti maisto produktai, įpročiai ar aplinka veikia vėžio išsivystymo tikimybę. Šį kartą siūlome jums 10 moksliniais eksperimentais patvirtintų gyvenimo būdo korekcijų, kurios gali tapti puikia vėžio prevencijos priemone.

1. Išlaikykite minimalų sveiką KMI

Medikų nuomone, optimalus suaugusio sveiko žmogaus KMI – 18,5-25. Tračiau mokslinės studijos parodė, kad kuo didesnis tas normalus svoris, tuo atitinkamai didėja ir rizika susirgti vėžiu. Taigi lemiama riba laikomas KMI 21 – tokį turėtų išlaikyti sveikata besirūpinantis žmogus. Vėžys glaudžiai susijęs su kūno riebalų pertekliumi.

2. Fizinis aktyvumas – sveikatos garantas

Mažiausiai 30 minučių mankštos kasdien taip pat padeda apsisaugoti nuo vėžio. Mankštą galima pakeisti ir 1 valandos trukmės mažesnio intensyvumo fizine veikla. PSO teigia, kad 2,5 valandos fizinio aktyvumo per savaitę padeda išvengti krūties ir storosios žarnos vėžio. Pasak ekspertų, 150 minučių fizinio aktyvumo per savaitę, pavyzdžiui, aerobikos treniruočių, sumažina vėžinių susirgimų riziką, visų pirma tai saugo dailiosios lyties atstoves nuo krūties vėžio.

3. Griežtas NE riebalams, cukrui ir kalorijoms

Mokslininkai pastebėjo ryšį tarp netaisyklingos, nutukimą skatinančios mitybos ir vėžio išsivystymo tikimybės. Toks ryšys tikrai egzistuoja. Todėl rekomenduojama iki minimumo sumažinti savo valgiaraštyje gyvulinės kilmės riebalų, rafinuoto cukraus kiekį bei dažniau maitintis sveikais, nekaloringais patiekalais.

4. Vaisiai ir daržovės kasdien

Jei savo įprastą valgiaraštį nuolat papildysite kuo įvairesniais vaisiais ir daržovėmis, rizika susirgti plaučių vėžiu sumažės. Ypač naudingais vėžio profilaktikai laikomi špinatai ir brokoliai.

5. Raudonai mėsai – stop!

Raudona mėsa, taip pat rūkytos mėsos gaminiai neturėtų tapti privaloma jūsų valgiaraščio dalimi, jų patartina vengti.

6. Laipsniai didina riziką

Alkoholiniai gėrimai glaudžiai susiję su burnos, stemplės ir krūties vėžio išsivystymu. Tam, kad šią riziką sumažintumėte, alkoholinių gėrimų kiekį vertėtų apriboti iki minimumo.

7. Mažiau druskos

Jums turėtų užtekti 6 g druskos per dieną. Suvartojate daugiau? Vadinasi, patenkate į rizikos grupę susirgti skrandžio vėžiu.

8. Dietiniai maisto papildai

Tiek vitaminus, tiek mineralus ir kitas organizmui reikalingas medžiagas geriausia gauti natūraliai, su šviežiais ar tinkamai paruoštais maisto produktais. Kai kurie moksliniai tyrimai verčia susimąstyti: didelės dozės sintetinių maisto papildų taip pat gali turėti ryšį su vėžio išsivystymo tikimybe!

9. Mamoms: maitinti krūtimi

Kūdikių susilaukusioms mamoms rekomenduojama kūdikius maitinti krūtimi iki 6 mėnesių ir ilgiau. Tai į naudą ne tik mažyliui, bet ir mamai: žindymas saugo moteris nuo krūties vėžio.

10. Maistas, saugantis nuo vėžio:

•    Kiaušinio trynys: jame esantis cholinas saugo nuo krūties vėžio;

•    Kopūstai: šiose daržovėse esantis sulforafanas – medžiaga, skatinanti enzimų gamybą, o pastarieji suardo ląsteles atakuojančius laisvuosius radikalus;

•    Gervuogės: jose esantys antocianinai, galingi antioksidantai, kovojantys su įvairių tipų vėžiu;

•    Neriebūs pieno produktai: jie ypač naudingi premenopauzinio amžiaus moterims, gali tapti puikia krūties vėžio profilaktika;

•    Lašiša: be abejo, čia efektyviausiai veikia omega-3 rūgštys;

•    Pilno grūdo produktai: juose apstu maistinių skaidulų, kurios net 40 procentų saugo nuo gaubtinės žarnos vėžio;

•    Žalioji arbata: tyrimais įrodyta, kad 2-6 puodeliai žaliosios arbatos kasdien padeda išlikti sveikiems, užkerta kelią vėžio vystymuisi;

•    Citrinos ir apelsino žievelės: jose yra d-limoneno, antioksidanto, kris net 30 procentų sumažina tikimybę susirgti vėžiu;

•    Obuoliai: kasdien suvalgant po obuolį sumažėja tikimybė susirgti žarnyno vėžiu. Jei kasdien suvalgysite po du obuolius – vėžio tikimybė bus dar mažesnė. Manoma, kad tokį profilaktinį efektą sukuria obuoliuose esantys flavanoidai. Jie veikia kaip antioksidantai, neleidžia laisviesiems radikalams pažeisti audinių, stabdo vėžinių ląstelių dauginimąsi. Beje, obuolio žievelėje šių medžiagų dar daugiau nei minkštime, tad obuolius turėtumėte valgyti su žievele.




Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus