• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Azijietiška maisto piramidė naudinga sveikatai

Autorius: Eli.lt
2009-09-13 08:00:00

Azijietiška maisto piramidė naudinga sveikatai
Jupiterimages nuotr.

Azijietiška – kinų, japonų virtuvė garsėja išskirtiniu skoniu, tačiau skanaudamas jos patiekalus turbūt retas kuris susimąsto apie jos teikiamą naudą sveikatai. O štai mokslininkai nepaliauja vardinti tikrosios Tolimųjų Rytų maisto piramidės privalumus – mažesnį sergamumą širdies ligomis ir vėžiu bei sėkmingą kovą su nutukimu. Norite išmėginti? Tuomet susipažinkite su azijietiškos maisto piramidės ABC. 

Pasirodo, azijietiškos maisto piramidės ingredientų paslaptys glūdi dviejų kinų elementų Fan ir T"sai filosofijoje: svarbu išlaikyti tarp jų pusiausvyrą ir harmoniją. Pagrindinė šios filosofijos taisyklė – Fan maisto produktai (ryžiai, makaronai, grūdai) ir T"sai maisto produktai (daržovės, vaisiai, riešutai, pupelės, mėsa, paukštiena, jūros gėrybės) turi sudaryti dvi lygias dalis.

Ryžiai, makaronai, neperdirbtų grūdų produktai
Nors kai kuriose Azijos dalyse naudojami kviečiai ir soros, ryžiai yra azijietiškos virtuvės pamatas. Jie paprastai sudaro iki 80 proc. suvartojamų kalorijų kiekio.

Daržovės, vaisiai, riešutai
Šioje maisto grupėje itin populiarūs kopūstai, salierai, ankštiniai žirniai, kiniški brokoliai, sojos pupelės, kišju ir migdolų riešutai, kurie, mokslininkų teigimu, apsaugo nuo širdies ligų ir kai kurių vėžio rūšių. Azijietiškoje virtuvėje šių indredientų mėgstama dėti ir į tirštus padažus.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus