• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Ekologiškas maistas (I dalis)

Autorius: Inesa Banionytė
2011-06-14 15:37:00

Ekologiškas maistas (I dalis)
123rf.com

Sveika gyvensena daugumai mūsų siejasi su teisinga mityba. Niekas žmogaus negąsdina labiau nei laidos ir straipsniai apie užnuodytą maistą, pavojingus priedus ir grėsmingus nitratus. Iš tiesų padėtis nėra tokia tragiška, kaip bando įtikinti kai kurie žurnalistai.

Tačiau taip pat kvaila būtų numoti į viską ranka ir paversti savo skrandį šiukšliadėže. Kaip atrasti aukso vidurį?

Esame tai, ką valgome

Prancūzų filosofas Julienas Offroy de la Mettrie yra pasakęs: "Esame tai, ką valgome." Šią frazę girdėjome tūkstančius kartų, bet kiekvienas ją supranta savaip.

Niekam nebekelia abejonių tai, kad mūsų fizinė sveikata labai priklauso nuo mitybos. Netinkama mityba gali sukelti tiek trumpalaikių sutrikimų, tiek ilgalaikių susirgimų, kartais netgi tampa mirties priežastimi. Nutukimo sukeltos komplikacijos kai kuriose ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse yra viena iš dažniausių mirties priežasčių (pvz., JAV tai yra antroji mirties priežastis po rūkymo sukeltų ligų).

Meškos paslaugą daro ir pastarąjį šimtmetį į maisto gamybą intensyviai besibraunanti chemijos pramonė. Trąšos, pesticidai, E priedai maiste - visa tai siejama su padidėjusiu alergijų, astmos, onkologinių ir kitokių susirgimų skaičiumi.

Įdomiau yra tai, kad maistas gali lemti mūsų elgseną ar charakterį, kitaip tariant - dvasinę būseną. Teigiama, kad žuvis, kurioje gausu polinesočiųjų omega-3 riebalų rūgščių, gerina smegenų darbą. Bananai dėl juose esančio alkaloido karmino turi antidepresinį poveikį.

Endorfinų, dar vadinamų laimės hormonais, yra šokolade ir avižose. Rūgštynės, špinatai, ridikai padės esant įtampai ir nuovargiai. Panašias maisto savybes galime vardyti be galo. Tašką ant "i" padėjo gydytojai psichiatrai, kurie sako, kad bet koks neskanus maistas gniuždo psichiką.

Daro įtaką genomui

Sunku patikėti, bet mūsų mityba gali daryti įtaką netgi mūsų genomui, kuris iki šiol atrodė išorinių jėgų nepajudinamas. Pasirodo, tai, ką mes valgome, gali lemti ne tik mūsų sveikatą, išvaizdą ar gabumus, bet ir... mūsų vaikų, kurių kada nors susilauksime! Visa tai tyrinėja gana nauja molekulinės biologijos atšaka epigenetika.

2 psl.
Puslapis 1 iš 3Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus