• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kad neapsinuodytume maistu

Autorius: Eli.lt
2009-07-11 08:00:00

Kad neapsinuodytume maistu
Jupiterimages nuotr.
Vasarą visada padaugėja per maistą plintančių infekcijų. Kaip neapsinuodyti maisto produktais?


Važiuojant lengvuoju automobiliu trumpai savaitgalio iškylai į gamtą (į mišką ar paplūdimį), neverta vežtis daug įvairaus maisto. Jei vešitės greitai gendančius maisto produktus, maistas gali sugesti jau bevažiuojant, ypač jei diena karšta. Tiesa, produktus apsaugotų nešiojamas šaldymo krepšys ar speciali dėžė su ledo gabaliukais.


Žinoma, visai netinka krepšių su maistu dėti ant automobilio palangės, kuri nuo saulės smarkiai įkaista. Atvažiavus į vietą, mašiną, jei joje liko krepšiai su maistu, būtina pastatyti pavėsyje. Užkandžiaudami stebėkime, kad krepšiai su valgiais nepatektų į saulę.


Ypač greitai genda visi pieno, mėsos ir žuvų, kulinarijos gaminiai, daržovių mišrainės, tortai ir pyragaičiai su kremu. Šiuos produktus laikykite šaltai (ne aukštesnėje kaip +8 laipsnių C temperatūroje) nuo pagaminimo iki valgymo. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis vartojimo laikas ribotas - paprastai 2-3 paros, todėl pasižiūrėkite, koks realizavimo laikas pažymėtas ant pakuotės.


Nesilaikydami šių reikalavimų, rizikuojame apsinuodyti.


Tačiau ir iš pažiūros šviežias, geros išvaizdos produktas gali būti pavojingas, jei į jį patekę mikrobų, sukeliančių dizenteriją, salmoneliozę, kampilobakteriozę, listeriozę, stafilokokinės kilmės apsinuodijimus. Užkrėsto mikrobais maisto neatskirsi, nes nepakinta nei maisto vaizdas, nei skonis. Geriau būti atsargiems. Palankiausia temperatūra mikrobams daugintis yra +37 laipsniai C, tačiau pakanka ir kambario temperatūros. Tokiomis sąlygomis mikrobai dauginasi gana greitai, ir jau po 2-4 valandų jų pakanka, kad žmogus susirgtų. Be to, gamtoje tiesiog būtina maistą laikyti uždaroje taroje ir saugoti nuo graužikų, vabzdžių bei kitų gyvūnų.

2 psl.
Puslapis 1 iš 4Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus