• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Kaip paįvairinti pusryčių meniu?

Autorius: Moters Savaitė
2011-05-30 08:00:00

Kaip paįvairinti pusryčių meniu?
123rf.com

Sveikas nakties miegas turėtų trukti apie 8 valandas. Ir nors įvairūs organizmo procesai, atskirų sistemų darbas miego metu sulėtėja, jis vis dėlto vyksta. Taigi natūralu, kad po 8 valandų pertraukos prabundame išeikvoję per vakar dieną sukauptas maisto medžiagas, organizmui pažadinti ir naujos energijos šaltiniams sukurti reikia naujo „kuro“ – maisto.

Pusryčiai aprūpina organizmą medžiagomis, kurios būtinos sveikam dienos startui. Pusryčiai sumažina potraukį užkandžiauti visos dienos eigoje, jų metu gautos kalorijos sėkmingai sudeginamos dienos eigoje, taigi net ir soti dienos pradžia ne trukdo, o netgi padeda mesti svorį ar išlaikyti jau esamas kūno formas.

Be to, kad pakelia energijos lygį, pusryčiai naudingi sveikatai ir kitais atžvilgiais: jie mažina tikimybę susirgti II tipo diabetu, stabilizuoja organizmo hormonų pusiausvyrą ir cukraus kiekį kraujyje, užkerta kelią nuovargiui ir mieguistumui, gerina dėmesio koncentraciją, stimuliuoja protinę veiklą.

Tiesa, svarbi sąlyga – suderinti ir tinkamai parinkti maisto produktai.

Kas turėtų atsidurti ant jūsų pusryčių stalo?

• Pilno grūdo produktai – įvairių vitaminų, mineralų šaltinis ir daug angliavandenių energingai dienos pradžiai;
• Švieži vaisiai ir daržovės – vitaminai, mineralai, įvairios fitocheminės medžiagos, skatinančios toksinų šalinimą iš organizmo;
• Šiek tiek saldumo per pusryčius – taip pat puikus būdas nuotaikai pakelti. Geriausia jei tai bus saldūs vaisiai, uogos arba košės.
• Bandelės, balta duona, riebi, rūkyta mėsa – tai, ko ant pusryčių stalo geriau nedėti.

Košės. Vienai porcijai – ne daugiau kaip 1 šaukštelis cukraus. Dar geriau jei jau išvirtą košę pagardintumėte ne rafinuotu cukrumi, o vaisiais ar medumi.

Sumuštiniai. Rinkitės rupaus malimo, neskaldytų grūdų duoną. Sumuštinį tepkite su gabalėliu sūrio, pagardinkite salotos lapu, pomidoru, agurku, svogūnų laiškais ar pipirnės lapeliais.

Citrusinių vaisių sultys. Tai labai svarbi pusryčių dalis – šiose sultyse gausu vitamino C ir kitų maistingųjų medžiagų.

Kiaušiniai. Kiaušiniai – puikus lengvai pasisavinamų baltymų šaltinis. Jie greitai suteikia sotumo jausmą, patys nėra kaloringi. Mitas, esą kiaušinio trynys didina cholesterolio kiekį kraujyje, jau išsklaidytas, taigi vienas kiaušinis per dieną suaugusiam žmogui – optimalu.

Neriebi mėsa. Jei esate įpratusi per pusryčius valgyti mėsos, rinkitės neriebią, pavyzdžiui, vištos ar kalakuto krūtinėlės riekelę. Kartais ją pakeiskite gabalėliu tuno ar lašišos – taip savo organizmą papildysite Omega-3 rūgštimis.

Kaip šiuos pusryčių produktus pateikti kuo įvairiau?

• Košių tutti frutti: avižinių, miežinių, rugių, ryžių dribsnių, kelių rūšių dribsnių mišinių, grikių, ryžių, perlinių kruopų, sorų košė – išsirinkite, kurios jums gardžiausios, ir kaitaliokite skirtingomis savaitės dienomis. Nors sakoma, esą sviestu košės nepagadinsi, mūsų organizmui tai – ne visada į naudą. Todėl pamėginkite gardinti jau išvirusias košes šlakeliu aliejaus – saulėgrąžų, sėmenų, moliūgų sėklų, vynuogių kauliukų ar riešutų. Kiekvienas šių aliejų turi savo specifinių skonio savybių (švelniausias iš jų – vynuogių kauliukų), kurios ir košei suteiks įdomesnį, naują skonį.

• Kitas ąsotėlis. Jei naudojate grūdų dribsnius su džiovintais vaisiais, uogomis ir riešutais, užpilkite jas skirtingai: pienu, jogurtu, vandens, medaus ir citrinos sulčių mišiniu, šviežiai spaustomis apelsinų ar greipfrutų sultimis.

• Kiaušinio metamorfozės. Ar žinojote, kad kiekvieną savaitės dieną kiaušinį galima pateikti vis kitaip? Virtas, keptas, virtas be lukšto, su šlakeliu pieno keptas omletas, vandens vonelėje ar orkaitėje keptas omletas, o kur dar farširuoti kiaušiniai ar kiaušiniai pateikiami su skirtingais pagardais!

• Vaisių vaivorykštė. Įprastus vaisius galima keisti trintų šviežių vaisių tyrele, šerbeto gabalėliais, sluoksniuotu trintų vaisių kokteiliu.

Pusryčių spalvos

Ar žinojote, kad indų spalva gali pakeisti viso patiekalo skonį? Pamėginkite sukurti savo kasdienę nuotaiką pusryčiams pasirinkdama skirtingų spalvų indus!
 
• Geltona spalva suteiks optimizmo, papildys patiekalą gaiva, dovanos jam citrusinio rūgštumo gaidelę.
• Raudona spalva paruošia skonio receptorius saldumynams – net ir visai be cukraus valgoma košė, patiekta raudonoje lėkštėje, atrodys saldesnė.
• Žalia spalva suteikia žvalumo, patiekalas tokioje lėkštėje atrodo sveikesnis, šviežesnis.
• Mėlyna spalva slopina norą valgyti, tad tiks tom dienom, kai apetitas iš pat ryto grasina pasiekti dydžio rekordą.

Budvigo kremas

Neturite laiko ir noro pusryčiams gamintis keleto patiekalų? Pasirūpinkite, kad visos maistingosios medžiagos tilptų viename!

XX a. penktajame dešimtmetyje vokiečių biochemikas Johanas Budvigas sukūrė universalaus pusryčių kremo receptą. Į šio produkto sudėtį įeina visi pagrindiniai pusryčiams reikalingi elementai, produktai apdorojami tik minimaliai, be to, kremas pagaminamas greitai ir paprastai:

Išsukite 4 arbatinius šaukštelius varškės su 2 arbatiniais šaukšteliais šalto spaudimo saulėgrąžų aliejaus. Tada įmaišykite ½ citrinos sultis, pusę pertrinto banano, 2 arbatinius šaukštelius pasirinktų permaltų grūdų dribsnių, 2 arbatinius šaukštelius smulkintų lukštentų sėklų (sezamo, saulėgrąžų, moliūgų) ir 1 gabalėliais pjaustytą sezoninį vaisių ar saujelę uogų.
 
Skanaus pusryčiaujantiems!
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus