• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Maisto saldikliai: jų poveikis  1 

2009-02-02 00:00:00

Maisto saldikliai: jų poveikis
"lsveikata.lt"; "Jupiterimages" nuotr.

Saldiklis tai neturinti cukraus medžiaga, kuri vartojama maisto produktų saldinimui. Saldikliai maisto gamyboje naudojami ir norint sumažinti patiekalų kaloringumą, kas ypač aktualu nutukusiems ar sergantiems cukriniu diabetu žmonėms. Be to, maistas, pagamintas naudojant saldiklius yra pigesnis, nes saldikliai yra pigesni nei cukrus.

Sacharinas (E 954) -
yra beveik 500 kartų saldesnis už cukrų, naudojamas jau daugiau nei šimtą metų. Tačiau dėl kartoko prieskonio visiškai pakeisti cukraus negali. Nors mokslininkai iki šiol neturi vieningos nuomonės apie sacharino poveikį sveikatai, tyrimai parodė, kad jis pasisavinamas lėtai, mažina cukraus kiekį kraujyje, nesikaupia nei kraujyje, nei audiniuose ir pasišalina iš organizmo su šlapimu.

Ciklamatas (E 952) -
saldesnis už cukrų 30 kartų ir neturi kartaus prieskonio. Šiuo metu vieningos nuomonės apie šio saldiklio toksiškumą nėra, tačiau jo nerekomenduojama vartoti vaikams bei nėščioms moterims.

Aspartamas (E 951) -
saldesnis už cukrų 180 kartų ir mažiausiai žalingas žmogaus organizmui, tačiau ilgai ir didelėmis dozėmis vartojant gali sukelti nervų sistemos sutrikimus.

Acesulfamas K (E 950) -
saldesnis už cukrų 150-200 kartų ir maiste esančiais kiekiais organizmui nekenksmingas.

Taumatinas (E 957) -
saldesnis už cukrų 2000 - 3000 kartų, bet nepatvarus šildant bei rūgščioje terpėje.
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
be jokiu E
2009-02-02 08:53:53
kas neserga diabetu , tikrai ju vartoti nereiketu, na cia mano nuomone....