• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Riebalai: kuo jie naudingi?

2009-03-09 00:00:00

Riebalai: kuo jie naudingi?
Eli.lt; Jupiterimages nuotr.

Visi dažnai girdime, kad riebus maistas kenkia ne tik mūsų kūno linijoms, bet ir sveikatai. Tačiau tai tik pusė tiesos. Iš tiesų, riebalai yra natūrali ir organizmui būtina medžiaga. Be jų neįmanoma taisyklinga medžiagų apykaita. Esant riebalų stygiui, organizmas neįsisavina vitaminų A ir E, praktiškai nustoja gamintis lytiniai hormonai, kenčia kepenys ir mes greičiau senstame.

Siekiant išsaugoti sveikatą, grožį ir gerą savijautą rekomenduojama rinktis tik „geruosius“ riebalus. Beje, jeigu jūs turite tikslą atsikratyti antsvorio, iš savo valgiaraščio riebalų taip pat nepatariama išbraukti.

Moksliniai tyrimai yra parodę, kad riebesnis maistas veiksmingiau tirpdo mūsų pačių riebalų atsargas. Tačiau norint sulieknėti reikėtų žinoti, kokius produktus rinktis. Pavyzdžiui, produktai turintys polinesočiųjų riebalų rūgščių (žuvis, riešutai, avokadai ir tt.) kartu su daug ląstelienos ir baltymų turinčiu maistu būtų puiki išeitis.

Atminkite, kad sočiųjų, mononesočiųjų ir polinesočiųjų rūgščių kiekis riebaluose lemia riebalų biologinę vertę. Kuo daugiau produkte sočiųjų rūgščių, tuo didesnis neigiamas poveikis organizmui, o kuo daugiau polinesočiųjų – tuo produktas naudingesnis sveikatai. Mononesočiosios riebalų rūgštys nedaro nei labai neigiamo, nei labai teigiamo poveikio. Taigi sveikiausi riebalai yra tie, kuriuose daugiau nesočiųjų (poli-, ir mono-) riebalų rūgščių.

Dažnai riebalų suvartojame daugiau negu mums reikėtų. Moterims kasdien reikia apie 60 g riebalų, o vyrams – apie 80 g. Rekomenduojama „bloguosius“ riebalus pakeisti „geraisiais“. Tačiau ir sveikųjų riebalų reikėtų vartoti su saiku. Tiek, kiek organizmui reikia per dieną.

Pagrindiniai „gerųjų“ riebalų šaltiniai yra: žuvis, žuvų taukai, alyvų bei rapsų aliejus, riešutai, saulėgrąžų, sezamų, moliūgų sėklos, sojų pupelės, avokados ir kt.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus