• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Šokoladas - saldi pagunda

Autorius: lsveikata.lt
2009-11-16 13:05:00

Šokoladas - saldi pagunda
jupiterimages nuotr.
Esu smaližė. Niekada nepraleidžiu progos paskanauti šokolado. Tačiau aplink tik ir girdžiu, kad šokoladas kenkia dantims, aplink pilvą augina papildomus kilogramus, skatina spuogų atsiradimą ir panašiai. Tačiau man jis toks skanus. Norėčiau sužinoti, kuris vertingesnis - pieninis ar juodasis? Ar tiesa, kad kuo didesnis kakavos kiekis šokolade, tuo jis geresnis? Diana.


Juodas, pieninis arba baltas, paskanintas riešutais, mėtomis ar pipirais šokolado gabalėlis palaimingai slystantis gomuriu dažnam asocijuojasi su teigiamomis emocijomis, malonumu ar mažyte nuodėme, kuriai kur kas dažniau neatsispiria moterys.
 
 
Komentaro autorė Virginija Javorskienė, technologijos mokslų daktarė, “Kraft Foods Lietuva” Verslo plėtros skyriaus vadovė:

- Nors daugeliui šokoladas asocijuojasi su saldžiu desertu, tačiau jis gaminamas iš kakavos pupelių, kurios nė iš tolo neprimena visų pamėgto saldumyno skonio. Iš tikrųjų jos yra karčios, o sukramčius net sutraukia burną. Todėl smagurių mėgstamam skanėstui cukrus reikalingas kaip mėsai druska. Taigi dantis gadina visai ne šokoladas, o cukrus. Todėl gamintojai balansuoja tarp to, kas skanu ir sveika. Kakava ir kakavos sviestas yra pagrindiniai ir brangiausi šokolado ingredientai.

Gaminant įvairių rūšių - baltą, juodą ar pieninį - šokoladą dedami skirtingi kakavos ir cukraus kiekiai. Pavyzdžiui, juodojo šokolado sudėtyje yra ne mažiau kaip 35 proc. kakavos produktų. Aukštesnės kokybės juodajame šokolade - ne mažiau kaip 43 proc. kakavos produktų, o dar aukštesnės kokybės juodajame šokolade būna tik keli procentai cukraus, visa kita - kakavos produktai. Norėdami pabrėžti šokolado vertingumą, gamintojai kakavos produktų kiekį labai aiškiai deklaruoja ant pakuotės. Pavyzdžiui, užrašas “70 proc.”, esantis šalia gaminio pavadinimo, reiškia, kad šokolado sudėtyje yra ne mažiau kaip 70 proc. kakavos produktų, o cukrui lieka tik 30 proc. Tuo tarpu pieniniame šokolade cukrus sudaro apie 40-50 proc., be to, dar dedama pieno miltelių, o kakavos produktai sudaro 25-30 proc. Taigi lyginant pieninį ir juodąjį šokoladą pastarajame bus daugiau kakavos ir mažiau cukraus. Pieninis galbūt saldesnis ir gardesnis, tačiau naudos - mažiau.

Pirkdami juodąjį šokoladą būtinai atkreipkite dėmesį į kakavos kiekį. Geriausia rinktis tokį, kuriame kakava sudaro 70 proc. Ypač svarbu atsižvelgti, kiek ir kokios rūšies riebalų šokolade esama. Patartina nesirinkti produkto, kuriame yra palmių ar kokoso aliejaus arba pieno riebalų. Rinkitės tokį šokoladą, kuriame dominuoja kakavos sviestas - nes jis, kitaip nei kitos rūšies riebalai, neskatina cholesterolio susidarymo. Be to, kuo daugiau kakavos produktų, tuo šokoladas vertingesnis, sveikesnis bei jo kokybė aukštesnė. Jeigu rūpinatės savo figūra ir skaičiuojate kiekvieną kaloriją, neturėtumėte pamiršti, kad net ir paties juodžiausio šokolado turėtų būti skanaujama su saiku.

Kakavos pupelės yra labai maistingos ir kaloringos. Maždaug pusę maistingųjų medžiagų sudaro riebalai, kitaip dar vadinami kakavos sviestu. Iš jų gaminamas gardumynas, gydytojų teigimu, apsaugo nuo širdies ir kraujagyslių ligų, greitai nuima nuovargį, turi natūralių antidepresantų, taip pat naudingų medžiagų: kalio, mangano, geležies, cinko, magnio. Be to, jis reguliuoja hormonų pusiausvyrą. Tačiau tai nereiškia, kad šokoladas yra maisto pakaitalas ar vaistas nuo įvairiausių ligų. Tai malonumas, kuris turi teigiamų savybių.
Mokslininkai teigia, kad juodajame šokolade yra efektyvių natūralių augalinių medžiagų, vadinamų antioksidantais, kurios saugo organizmą nuo senėjimo. Jų yra daugelyje kitų produktų. Tai maistas ir gėrimai, pagaminti iš augalinės kilmės produktų, pavyzdžiui, vaisių, daržovių, sveikų grūdų, pupelių, žirnių ir lęšių, kakavos, kavos bei arbatos. Jie teikia įvairios naudos, tačiau visi turi bendrą veiksmingą savybę - stiprina natūralią organizmo apsaugą. Polifenoliai yra viena didžiausių antioksidantų grupių, kurių gausu kakavos pupelėse. Be to, šokolado sudėtyje yra tų pačių medžiagų, kurias gamina įsimylėjusio žmogaus organizmas. Todėl ne veltui jis laikomas vienu pačių stipriausių afrodiziakų.
 
 
Majų civilizacijos atradimas

Šokoladas pasaulyje pirmiausiai atsirado kaip gėrimas. Manoma, kad pirmąjį šokoladą maždaug prieš 2 tūkst. metų pagamino majai. Nuo to laiko įvairiausios jo variacijos su skirtingais priedais tapo populiarios pasaulyje.
Majams šokoladas simbolizavo ne tik prabangą, bet buvo laikomas šventu gėrimu, o mėgautis juo galėjo tik vadai. Skanaudavo jį puotų, įvairių susirinkimų metu kaip nuotaiką keliantį bei energijos suteikiantį patiekalą. Archeologiniais tyrimais įrodyta, kad smaguriavę šokoladu majai buvo stiprios sveikatos, gyveno ilgiau už kitų tautų atstovus. Dėl to daromos prielaidos, kad šokoladas ne tik malonumas, bet ir nauda organizmui.

Svarbiausia kakavos sviestas

Šokolado neįvertinsi jokiais kitais parametrais, tik skoniu. Atidarius dėžutę ar išvyniojus, turi sklisti geras aromatas, neturi dominuoti priedų kvapai. Geros kokybės šokoladas minkštas, švelnus, lengvai tirpsta burnoje. Brangiausi šokolado ingredientai kakava ir kakavos sviestas. Nuo jo priklauso šokolado aromatas ir skonis. Būtent dėl kakavos sviesto, vos tik įsidėjus šokolado plytelės gabaliuką į burną iš karto pajuntamas skonis.

Be to, manoma, kad į kavą ar arbatą nuolat dedant po gabalėlį kakavos sviesto galima greičiau įveikti peršalimo ligas. Kai kakavos sviestas išspaudžiamas, pupelių miltai pasidaro sausi ir birūs. Tikras šokoladas gaminamas maišant kakavos miltelius, kakavos sviestą, cukrų ir kitus ingredientus. Kartais į šokoladą dedama kakavos sviesto pakaitalo (augalinių riebalų), tačiau jo negali būti daugiau nei 5 proc. Jei augalinių riebalų yra daugiau, šokoladas turi būti vadinamas saldžiąja plytele. Lyginant su kitais pakaitalais kakavos sviestas atsparesnis oksidacijai. Todėl šokoladas su kakavos sviestu daug kokybiškesnis, jo tinkamumo vartoti laikas ilgesnis.

Iš ko atsiranda šokoladas

Šokoladas gaminamas iš kakavmedžio sėklų, kurios slepiasi sultinguose vaisiuose. Nuskinti vaisiai sudedami ant bananų lapų padėklų ir paliekami fermentuotis. Tuo metu apyvaisis, kuriame slepiasi pupelės, suminkštėja, o pačios pupelės pasidaro tvirtos. Pasibaigus šiam procesui, pupelės atskiriamos, rūšiuojamos ir pradedamos džiovinti. Po to atvežamos į fabriką, kur prasideda šokolado gamybos magija.

Pirmiausia kakavos pupelė sutrinama ir susmulkinama, gaunama skysta tyrė, kitaip dar vadinama trinta kakava. 50 proc. šios masės sudaro riebalai, kurie vadinami kakavos sviestu.
 

Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​

Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus