• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Šokoladas: valgyti ar nevalgyti?  1 

Autorius: pagal Happywoman.com.ua
2010-10-05 11:47:00

Šokoladas: valgyti ar nevalgyti?
Jupiterimages nuotr.
Kai saulė šviečia, bet ne šildo, rankos nori nenori vis dažniau tiesiasi link nuodėmingos pagundos – šokolado. Juk, sako, šokoladą valgyti sveika. Vienas kitas gabalėlis – tikrai į sveikatą. O daugiau? Pateikiame jums faktus – o išvadas pasidarykite patys.

•    Viduramžiais gydytojai tikino pacientus, kad šokoladas gydo kepenų ligas, gerina virškinimą, lengvina širdies skausmus. Šokoladą valgydavo norėdami pasveikti nuo tuberkuliozės, anemijos, podagros, taip pat mažindami temperatūrą. Nenuostabu. Net ir šiandien gydytojai, pavyzdžiui, Amerikos dietologų asociacijos nariai, tvirtina, kad šokolade esantys mineralai ir antioksidantai padeda įveikti kai kurias ligas.

•    Gydantieji natūraliais metodais seniai savo praktikoje naudoja šokoladą. Net legendinis kardinolas Rišeljė būtent šokoladu gydytas nuo daugelio ligų. O ir šiandieniniai tyrėjai patvirtina, kad vartojant šokoladą sukuriamas komforto pojūtis, pakeliama nuotaika, galima atsikratyti streso.

•    Besirūpinantiems savo sveikata dalis kardiologų pataria ne gerti kavą, o valgyti šokoladą. Jis kur kas naudingesnis širdžiai nei raudonasis vynas, arbata ar obuoliai: mažina trombų susidarymo riziką, normalizuoja kraujospūdį. 40 gramų juodojo šokolado suteikia organizmui tiek pat naudos, kaip taurė raudonojo vyno.

•    Kaip parodė moksliniai tyrimai, atlikti Kalifornijos universiteto medikų, vartojant gerą šokoladą kraujyje fiksuojama leukotrieno – medžiagos, skatinančios trombų atsiradimą ir provokuojančios kraujagyslių užsikimšimą, - koncentracija.

•    Šokoladas padidina smegenyse feniltalamino, kuris stimuliuoja pojūčius, analogiškus įsimylėjimo būsenai. Šokoladas padeda moterims lengviau pakelti „kritinių dienų“ negalavimus, - tuo įsitikinusi Kalifornijoje gyvenanti gydytoja Debora Wasterhaus.

•    Šokoladas suteikia žvalumo, didina darbingumą. Juk jame esama fiziologiškai aktyvios medžiagos – teobromino. Beje, šis alkaloidas – gana stipraus poveikio priemonė. Pavyzdžiui, triušiui net ir vienas jo gramas – mirtina dozė. Todėl šokoladoholikams, ypač tiems, kurie renkasi kartųjį šokoladą, vertėtų prisiminti: gardėsiais geriau nepiktnaudžiauti. Šokoladu – taip pat.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Renata
2010-10-26 15:01:31
Na tai kiek galima to šokolado suvalgyti per dieną, kad jis "būtų į sveikatą"?