• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai
Sultys, nektaras ir sulčių gėrimas skiriasi
Autorius: Suvalgyk sulčių
2009-04-28 00:00:00

Kovo pabaigoje Lietuvoje įsteigta Sulčių ekspertų taryba toliau propaguoja sveiką gyvenimo būdą ir stiprina visuomenės žinias apie sulčių naudą sveikatai. Pradėjusi edukacinę kampaniją „Suvalgyk sulčių!“, taryba atkreipė dėmesį, kad daugelis žmonių dar nežino, kokios sultys yra kokybiškos ir ką reiškia skirtingi užrašai ant jų pakuočių.

„Šiuo metu rinkoje yra didelis sulčių, nektaro ir sulčių gėrimo pasirinkimas, tačiau kaip šioje gausoje rasti patį naudingiausią ir daugiausia vitaminų turintį produktą? Ką reikėtų žinoti apie sultis, nektarą ir sulčių gėrimus? Pirmiausia – iš ko šie produktai yra gaminami”, – sako „Eckes-Granini Lietuva“ sulčių gamybos vyr. technologė Aušra Staninienė.

Anot A. Staninienės, koncentratas, iš kurio gaminamos natūralios sultys, neturi nieko bendro su cheminėmis ar dirbtinėmis medžiagomis, jis gaunamas techniškai atskiriant vandenį iš vaisių. Sulčių koncentratą naudoja gamintojai, nes koncentratą lengviau saugoti ir transportuoti. Naudojant šią technologiją Lietuvos vartotojai gali mėgautis apelsinų, ananasų, mango sultimis, šias sultis gaminti iš šviežių vaisių pas mus būtų sudėtinga, nes minėtieji vaisiai Lietuvoje neauga, todėl gamintojai atsiveža šių sulčių koncentratą.  Nuskynus vaisius, koncentratas pagaminamas per 24 valandas.  Nektaras gaminamas iš to paties sulčių koncentrato, tačiau įdedama šiek tiek daugiau vandens. Taisyklės reikalauja, kad nektaro sudėtyje būtų mažiausiai 25 % natūralių sulčių, o konkretus procentas priklauso nuo vaisių rūšies. „Kai kurių neskiestų vaisių sulčių, pavyzdžiui,  juodųjų serbentų ir citrinų, negali gerti nei vaikai, nei suaugusieji. Šios sultys geriamos tik atskiestos”, - teigia „Sulčių tarybos“ narė, gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė.

Skirtingai nuo sulčių ir nektaro, sulčių gėrime yra dar mažiau sulčių koncentrato. Jų sudėtyje daugiau vandens, tačiau sulčių gėrimai taip pat gaminami iš natūralių žaliavų, jeigu ant pakuotės nenurodyta kitaip. Sulčių gėrimo sudėtyje taip pat yra mažiau vitaminų negu 100 proc. sultyse, todėl jis geriau tinka troškuliui numalšinti. 

Pasak „Sulčių tarybos” eksperto „Druskininkų Rasa” direktoriaus Tomo Kvedaro sultys yra maistas, todėl jų maistinės savybės geriausiai išsaugomos šviesai ir orui nelaidžiose kartoninėse pakuotėse. Produkto pavadinimas ant kartoninių pakuočių turi būti vienas iš nurodytų: vaisių sultys; vaisių nektaras; koncentruotos vaisių sultys; dehidratuotos vaisių sultys (arba vaisių  sulčių milteliai). Jei produktas pagamintas iš vienos rūšies vaisių, žodis „vaisių“ keičiamas tos vaisių rūšies pavadinimu, pvz., vynuogių sultys. Sulčių, į kurias dedama cukraus neviršijant Vaisių sulčių ir panašių produktų techninio reglamento reikalavimų, pavadinimai papildomi žodžiu „pasaldintas“, taip pat nurodomas įdėto cukraus kiekis (g/l), išreikštas sausąja medžiaga. Būtina nurodyti, kad į vaisių sultis pridėta vaisių minkštimo ar plėvelinių skiltelių pertvarų.
Ženklinimo rekvizituose taip pat turi būti nurodoma: ant vaisių sulčių ir nektarų, gaminamų iš visiškai arba dalies koncentruotų produktų, pakuočių – „pagamintos iš koncentrato“ arba „pagamintos iš dalies koncentrato (-ų)“, nurodant koncentruoto produkto pavadinimą. Ši informacija privalo būti įrašyta šalia produkto pavadinimo aiškiai įžiūrimomis raidėmis.

Vaisių nektarų etiketėse privalo būti nurodytas koncentruotų ir dehidratuotų vaisių sulčių, vaisių tyrės arba jų mišinio kiekis, nurodomas žodžiais „Mažiausias vaisių kiekis … %“. Šie žodžiai turi būti šalia produkto pavadinimo.

„Sulčių tarybą“ sudaro šie žinomi sveikatos ir mitybos specialistai: gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė, VU Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas, KTU Maisto instituto mokslininkė Dr. Ina Jasutienė, „Eckes-Granini Lietuva” sulčių gamybos ekspertas Marius Gudauskas, „Active Gym” mitybos konsultantas Žygimantas Lapėnas, „Druskininkų Rasa” sulčių gamybos ekspertas Tomas Kvedaras, virėjas (TV laidų vedėjas) Martynas Macikas, sulčių tarybos įkūrimo iniciatorius „Tetra Pak“.

Daugiau informacijos apie sulčių gamybą, kokybę, savybes galite rasti „Sulčių tarybos“ internetiniame tinklalapyje www.suvalgyksulciu.lt  



Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus