• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Tas gardusis besijuokiantis riešutėlis  7 

Autorius: Pagal užs.spaudą, Gerda Z.
2010-05-14 13:00:00

Tas gardusis besijuokiantis riešutėlis
jupiterimages.com nuotr.

Pasirodo, pistacijos ne visai paprastas riešutas. Žmonės maistui jas pradėjo vartoti dar 7000 metų prieš mūsų erą. Jos minimos Biblijoje ir buvo mėgiamos carų namuose kaip ypatingas skanėstas. Beje, pasakysime Jums dar vieną naujieną — šie riešutai padeda numesti svorio.

Pistacijų istorija

Visų pirma, pistacijos medis pasirodė Artimuosiuose Rytuose ir tai yra vienas seniausių žydinčių riešutmedžių. Jos puikiai augo šiltuosiuose kraštuose ir greitai tapo vertingu delikatesu. Pistacijas mėgo ir jomis lepinosi tiek karališkos šeimos, tiek paprasti gyventojai. Sklando legenda, kad viename caro dvare, pistacijos buvo paskelbtos karališku maistu ir buvo pareikalauta, kad visas gaunamas pistacijų derlius būtų pristatomas tik caro šeimai, neiššvaistant nei vieno riešutėlio.

 

Sveikas užkandis

Pistacijos — vienintelis naudingas užkandis sveikatai. Jeigu Jūs suvalgysite saujelę jų tarp pagrindinių valgių, sustiprės medžiagų apykaita, sumažės apetitas ir Jūs nepersivalgysite pietų ar vakarienės metu. Bijoti papildomų kolorijų, kurių tiek daug pistacijose neverta: pistacija — tai mažiausiai koloringas riešutas, porcija, kurią sudaro 30 šių riešutėlių teturi vos 100 kcal. Dėka didelio proteino ir ląstelienos kiekio, jos greitai ir ilgam numalšina alkį bei mažina apetitą. Vienoje porcijoje (30 gramų) yra tiek vitaminų ir naudingų mineralų, kiek neturi nei viena kita riešutų rūšis. Grįžtant prie istorinių žinių, ar teko girdėti, jog Didžiojo Šilko Kelio keliautojai valgė jas kelionėje dėl jų maistingumo bei ilgo saugojimo laiko?

 

Pistacijų augimo ypatybės

Pistacijos auga panašiai kaip vynuogės. Jos slepiasi mėsingame apvalkale. Nokstant kevalas džiūsta ir skyla. Nuimant derlių, stengiamasi, kad jos nesiliestų su žeme, specialios derliaus nuėmimo mašinos tam puikiai pritaikytos. Po derliaus nuėmimo, pistacijos kraunamos į konteinerius bei išvežamos perdirbimui.
Idealios pistacijų auginimo sąlygos yra Kalifornijoje. Ten, 1970 metais buvo užveistos pistacijos eksperimentams. Šiuo metu ši valstija pirmauja pasaulyje, kaip pistacijų augintoja. Kalifornijos pistacijos — pačios kokybiškiausios. Todėl, pirkdamos jas, ieškokite, būtent, pakuotės su etikete: "California Grown" (Išauginta Kalifornijoje). Išoriškai riešutas taip pat turi atrodyti kokybiškai: branduoliukas turi būti pakankamai stambus ir ryškiai žalios spalvos. Dažniausiai pardavimo vietose pistacijos pateikiamos trijų rūšių: pakepintos su trupučiu druskos, originalios su specialiais prieskoniais bei natūralios — neturinčios jokių prieskonių.
Kasdienis pistacijų vartojimas stiprina širdį: jose yra riebalų pagrindas, kuris sugeba panaikinti "blogą" cholesterolį. Tiems, kurių regėjimas yra prastas, patartina valgyti jas kur kas dažniau: liuteino ir zeaksatino elementai labai naudingi regėjimui bei stabdo akių nusilpimą.

2 psl.
Puslapis 1 iš 2Kitas
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus
Giedrius
2010-05-25 19:01:53
Visada perku pistaciju, labai skanu prie alaus. nuspierki pora buteliu ir pistaciju pakeli, 5lt alus ir ~5lt pistaciju. nuostabus receptas ;)
edit
2010-05-16 12:45:29
bet visgi, nėjau į parduotuvę, žiūriu, 200 gramų pistacijų kainuoja 7.99, įsidėjau į krepšelį, nuėjau į saldumynų skyrių ir, visgi, mane labiau paviliojo nedidukas gabalėlis tinginio prie kavos bei šokoladiniai vafliukai bene už tą pačią kainą. Išėmiau iš krepšelio pistacijas ir pasakiau joms, kad ateisiu kitą kartą...
edit
2010-05-15 11:17:45
Tikrai pritariu komentatorei Kim. Pagalvokim, kiek pinigų iššvaistom niekučiams, vietoj kurių galėtume nuspikrti ką nors vertingo bei sveiko..