• Meilė ir seksas
  • Grožis ir stilius
  • Sveikata ir dieta
  • Nėštumas ir vaikai
  • Namai ir maistas
  • Gyvenimo būdas
  • Žvaigždės
  • Pramogos
  • Naujienos
  • Konkursai

Tinkama produktų draugystė

Autorius: Lietuvos Sveikata
2011-10-04 18:32:00

Tinkama produktų draugystė
123rf.com
Mitybos specialistai teigia, kad nuo to, kokius produktus vartosime gamindami vieną ar kitą patiekalą, priklauso ne tik jo skonis, bet ir nauda ar kenksmingumas.

Keptą mėsą su brokoliais
 Keptoje mėsoje yra kancerogenų, didinančių skrandžio vėžio riziką. O brokoliai šią riziką mažina. Be to, ši daržovė padeda tuos kancerogenus iš organizmo šalinti.

Keptą žuvį su marinatu
 Marinatai keptą mėsą ar žuvį apsaugo nuo kancerogenų susidarymo. Todėl mėsą arba paukštieną acte, pomidorų padaže su prieskoniais verta marinuoti 30-60 min. iki gaminimo. O žuvį kepant galima apipilti sojų padažu arba pagamintu marinatu.

Papriką su aliejumi
 Vitaminas A, kurio yra geltonose ir oranžinėse daržovėse, geriau pasisavinamas su riebalais. Būtent todėl morkų sultis rekomenduojama gerti į jas įpylus šiek tiek grietinėlės. Taigi salotas, į kurias dedate geltonos paprikos, geriausia gardinti aliejumi.

Imbierą su pienu
 Vidutinio riebumo ir riebiame piene gausu kalcio, reikalingo mūsų kaulams ir dantims. Imbieras, savo ruožtu, turtingas magnio, gyvybiškai svarbaus mineralo, kuris pagerina ir kalcio absorbciją.

Kiaušinienę su svogūnais ir pomidorais
 Tai ne tik skanu, bet ir naudinga: svogūnai ir pomidorai gali aprūpinti organizmą selenu. Šis mineralas ypač reikalingas lytinei sveikatai palaikyti, ypač vyrams, mat kai kurie moksliniai tyrimai rodo, kad su kiekvienu spermos išsiliejimu organizmas praranda šio mineralo.

 Efektyviausiai organizmas seleną pasisavina su vitaminu E, kai yra vartojami kartu. Kiaušiniai, žalumynai ir aliejus - vitamino E šaltiniai. Todėl kiaušinienę geriausia valgyti su pomidorų ir svogūnų salotomis.
 
Grybus su rukola ir riešutais
 Sulforafanas yra organosulfitinis junginys, turintis priešvėžinių, priešdiabetinių ir priešmikrobinių savybių. Tačiau jo yra tik gūžinėse daržovėse ir rukoloje. Šios salotos skonis yra specifinis, ne visi ją mėgsta. Tiesa, naudingųjų jos medžiagų poveikį galima nesunkiai padidinti net 13 kartų: pasigaminkite grybų salotas su anakardžių riešutais ir į jas pridėkite rukolos. Grybuose ir riešutuose yra seleno, kuris padeda organizmui pasisavinti sulforafaną.
 
 
 
Asmeniškai TAU dietologo sudarytas valgiaraštis
​​​


Rušiavimas:

Rašyti komentarą:

Vardas*
El. paštas
Komentaras*
* žymi privalomus laukus